Skip to content

6 MAKANAN BERKHASIAT UNTUK IBU MENYUSU INI AKAN BUAT BAYI LEBIH PINTAR!

Sebarang makanan untuk ibu menyusui adalah amat penting, terutama dalam tempoh dua hingga tiga minggu terawal. Inilah waktunya tubuh anda mula menghasilkan susu ibu, dan anda perlu mengamalkan pengambilan vitamin untuk ibu menyusu.

Hal ini kerana, bagi menghasilkan susu badan, tubuh anda memerlukan banyak tenaga.

6 Makanan Untuk Ibu Menyusui – Buat Bayi Lebih Cerdik

#1 Protein
Bayi yang sedang membesar memerlukan banyak protein, jadi anda perlu untuk membekalkan banyak protein dalam diet anda. Ini bagi memenuhi keperluan si manja anda.

Protein adalah penting untuk perkembangan, dan pembaikan sel. Jumlah purata protein yang ibu penyusuan perlukan setiap hari ialah 54g, tetapi sesetengah ibu mungkin perlukan 67g sehari, atau mungkin juga lebih.

Sumber protein termasuklah:

Daging
Telur
Tenusu
Sayur kacang, kekacang dan produk soya
Vitamin untuk ibu menyusu

#2 Folat
Folat ialah jenis vitamin B yang penting untuk tumbesaran dan perkembangan sihat bayi anda. Secara purata, ibu yang menyusukan bayi memerlukan 450μg folat sehari, tetapi anda mungkin perlu 500μg setiap hari, atau lebih. Sumber folat termasuklah:

Sayuran berdaun hijau
Bijirin penuh
Kacang pis dan kekacang
Avokado
Ekstrak yis

#3 Iodin
Iodin ialah mineral penting untuk penghasilan hormon tiroid untuk memastikan perkembangan otak dan sistem saraf. Ibu yang menyusukan bayi memerlukan 190μg iodin setiap hari, tetapi sesetengahnya perlu mengambil 270μg setiap hari.

Sumber baik iodin termasuklah:

Makanan laut
Susu
Sayuran

#4 Zink
Zink adalah penting untuk perkembangan sistem imun bayi. Ibu yang menyusukan bayi perlu 10mg zink setiap hari, tetapi sesetengah ibu memerlukan 12mg zink sehari, atau mungkin lebih. Sumber zink termasuklah:

Bijirin gandum penuh
Susu
Makanan laut
Sayur kacang, kekacang, dan produk soya

#5 Vitamin A
Vitamin A adalah penting untuk perkembangan normal anak dan membantu untuk melawan jangkitan. Ibu yang menyusukan bayi memerlukan purata 800μg vitamin A setiap hari, tetapi sesetengah ibu mungkin memerlukan sehingga 1,100μg setiap hari, atau lebih.

Sumber baik vitamin A termasuklah:

Susu
Keju
Telur
Spesies ikan berlemak
Sayuran berwarna oren-kekuningan
Buah-buahan seperti labu, mangga, aprikot
Sayuran seperti lobak merah, bayam, dan brokoli

#6 Vitamin B6
Vitamin B6 membantu proses metabolisma dan pembentukan sel darah merah. Ibu yang menyusukan bayi memerlukan purata 1.7mg sehari vitamin B6, tetapi anda juga mungkin perlu 2mg setiap hari atau lebih.

Sumber baik vitamin B6 termasuklah:

Daging organ dan otot
Ayam itik
Ikan
Bijirin penuh
Kubis Brussels
Kacang pis hijau
Sayur kacang
Kekal hidrat
Penyusuan boleh membuatkan ibu berasa amat dahaga. Jadi, anda perlu minum sekurang-kurangnya 700ml air setiap hari untuk menggantikan cecair yang hilang dari penyusuan.

Kekal mendapatkan cecair yang sihat seperti air kosong, susu, jus, dan mengelakkan alkohol. Minuman berkafein (teh, kopi, dan kola) boleh diambil, tetapi perlu dihadkan pengambilannya.

CC:hellodoktor

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *