Skip to content

6 JENIS MAKANAN YANG PERLU DIAMALKAN UNTUK MOMMIES YANG SEDANG MENYUSUKAN BAYI!

Assalamualaikum dan selamat tengah hari semua!

Harini Suraya Mothercare nak kongsikan jenis-jenis makanan yang boleh mommies amalkan dalam diet harian mommies yang sedang menyusukan bayi!

Sekiranya mommies bercadang untuk memberikan bayi susu badan, adalah penting untuk makan makanan yang sihat. Makanan yang mommies makan boleh mempengaruhi jumlah susu yang dihasilkan oleh badan mommies tau!

_________________________

PEMAKANAN SEIMBANG

Semua makanan yang mommies makan masuk ke dalam badan mommies dan bertukar menjadi susu, iaitu bagaimana bayi mendapat bahan penting yang mereka perlukan untuk membesar.

Jadi, makan makanan yang sihat dan diet yang seimbang akan membantu mommies menghasilkan banyak susu untuk bayi. Ia juga akan menjadikan susu badan yang terbaik kepada si manja.

Pilihlah makanan yang sihat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh.

Doktor mungkin memberitahu mommies untuk mengambil multivitamin setiap hari atau teruskan dengan pengambilan vitamin pranatal untuk memastikan bayi mommies mendapat semua yang diperlukan untuk kekal sihat.

Ingatlah untuk minum banyak air seperti air kosong, jus dan susu supaya mommies boleh kekal terhidrat dan menyihatkan badan.

Mommies harus cuba kurangkan kafein kerana terlalu banyak kafein boleh menyukarkan bayi untuk tidur.

Apabila menyusu, mommies perlu berhati-hati tentang ubat yang diambil. Tetapi jangan risau, kebanyakan ubat boleh diambil semasa menyusukan bayi.

Tetapi penting untuk berbincang dengan doktor terlebih dahulu sebelum mengambil  ubat tau mommies!

_________________________

ENAM JENIS MAKANAN YANG BAIK UNTUK IBU MENYUSU

Berikut adalah jenis makanan yang sesuai untuk mommies yang menyusukan bayi:

1. Beras perang

Daripada makan nasi putih, cuba makan beras perang.

Tahukah mommies bahawa beras perang adalah seperti makanan istimewa yang memberikan mommies banyak tenaga apabila menyusukan bayinya?

Makan beras perang boleh membantu merangsang rembesan prolaktin, iaitu hormon utama dalam penyusuan.

2. Bayam

Sayuran hijau yang sangat sihat yang memberikan badan kita perkara penting seperti kalsium, zat besi, vitamin K, vitamin A dan folat.

Folat, yang dipanggil asid folik, adalah mineral istimewa yang sangat baik untuk mommies yang akan melahirkan bayi dan yang akan menyusukan bayi mereka.

Bayam, iaitu sejenis sayuran yang berwarna hijau tua, mempunyai sesuatu yang dipanggil phytoestrogens. Phytoestrogens ini dianggap membantu menjadikan tisu payudara lebih sihat dan membantu proses laktasi.

3. Betik

Betik adalah makanan yang sangat baik untuk mommies yang menyusukan bayi mereka. Ia boleh membantu mengalakkan pengeluaran susu badan.

Dahulu orang ramai menggunakan betik muda dalam masakan yang dipanggil masak bening. Hidangan ini dibuat khas untuk ibu berpantang.

Enzim dan phytokimia yang ada dalam buah ini berupaya menggalakkan tisu pada payudara untuk merangsang proses laktasi.

Betik boleh membantu mommies berasa tenang dan santai semasa menyusukan bayi mereka dan pada masa yang sama, membantu badan mereka merangsang proses penghasilan susu badan.

4. Lobak merah

Tahukah anda lobak merah boleh membantu lebih banyak penghasilan susu?

Lobak merah adalah seperti bayam kerana ia mempunyai phytoestrogens di dalamnya. Ia juga mempunyai beta-karoten dan vitamin A, yang sangat baik  untuk laktasi.

Minum jus lobak merah memang bagus untuk mommies yang menyusukan bayi kerana ia memberi mereka lebih tenaga dan membantu dalam meningkatkan pengeluaran susu badan.

5. Oatmeal

Sejenis makanan yang boleh membantu merehatkan tubuh.

Ia juga membantu badan mommies menghasilkan hormon yang dipanggil oksitoksin, yang terdapat dalam pengeluaran susu membantu meningkatkan proses penghasilan susu mommies.

Manfaat makanan ini telah lama diketahui, baik untuk mommies yang menyusukan anak mereka tau!

6. Air kosong

Proses penyusuan akan membuatkan badan mommies kekurangan air dan menjadikan dehidrasi.

Jadi, mommies perlu minum banyak air bagi membantu tubuh kekal hidrat dan sekaligus membantu menghasilkan lebih banyak susu.

Sekiranya rasa haus, minumlah air kosong, dan mommies juga boleh minum segelas air sebelum mula menyusukan si manja!

cc: hellodoktor

https://hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/pemakanan-penyusuan/

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *