Skip to content

6 FAEDAH BUAH MANGGIS UNTUK IBU HAMIL

Semasa mengandung, ibu pastinya lebih berhati-hati dalam pemakanan untuk memastikan bahawa pengambilan dalam badan dijaga dengan baik. Salah satu soalan yang sering ditanya, adakah buah manggis untuk wanita hamil selamat untuk dimakan?

Walaupun buah ini sangat menggoda untuk dimakan, ibu secara semula jadi ingin memastikan keselamatannya terlebih dahulu. Adakah benar, tidak ada kandungan yang boleh membahayakan pertumbuhan janin?

Sebenarnya, sama seperti jenis buah-buahan lain, buah manggis untuk wanita hamil sudah tentu selamat untuk dimakan. Malah buah ini mempunyai nutrien dan faedah yang luar biasa untuk wanita hamil dan janin.

FAEDAH BUAH MANGGIS UNTUK WANITA HAMIL

1. MENGURANGKAN RISIKO KECACATAN KELAHIRAN PADA JANIN

Satu cawan buah manggis mengandungi 61 mikrogram asid folik. Itulah sebabnya buah manggis boleh mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, kerana fungsi folat yang terkandung di dalamnya memainkan peranan penting.

2. MENGGALAKKAN PERTUMBUHAN JANIN

Selain folat, manggis juga mengandungi banyak mineral mangan. Kandungan ini penting untuk proses membentuk sistem tulang rawan dalam janin anda. Satu cawan jus manggis, memberikan 0.2mg mangan. Juga sifat antioksidan manggis melindungi anda dan janin daripada kerosakan sel.

3. MELINDUNGI DARIPADA KANSER

Manggis terkenal dengan kandungan xanthones yang memberikan faedah sebagai anti-kanser. Xanthones dipercayai menghalang pertumbuhan sel-sel kanser di dalam badan semasa kehamilan. Jadi ia boleh melindungi anda dan janin daripada kesan berbahaya penyakit maut ini.

4. MENINGKATKAN IMUNITI

Manggis mengandungi banyak vitamin C yang merupakan vitamin penting untuk kesihatan janin. Satu cawan manggis bernilai kira-kira 5.7mg nutrien. Vitamin C membantu meningkatkan imuniti anda dan meminimumkan risiko dijangkiti jangkitan berbahaya yang membahayakan janin semasa kehamilan. Vitamin ini juga boleh meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan anda, jadi ia boleh meningkatkan keanjalan kulit dan membantu menampung pertumbuhan janin.

5. RAWAT SEMBELIT

Kajian perubatan mendedahkan bahawa lebih daripada separuh wanita hamil mengalami masalah sembelit semasa kehamilan. Buah manggis boleh berguna untuk mengurangkan ketidakselesaan yang disebabkan oleh sembelit itu. Satu cawan manggis meminimumkan risiko komplikasi kehamilan seperti preeklampsia.

6. MENGEKALKAN TAHAP DIABETES

Manggis adalah tahap semulajadi yang sangat baik untuk diabetes. Makan manggis semasa kehamilan sebenarnya boleh mengawal tahap glukosa darah dan melindungi daripada kesan berbahaya diabetes semasa kehamilan.

Tetapi sekali lagi, sebelum makan manggis, anda harus terlebih dahulu berjumpa doktor.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *