Assalamualaikum dan selamat petang semua!

Jika anda gembira mengetahui bahawa anda sedang hamil, anda harus tahu perkara yang tidak boleh anda lakukan semasa kehamilan.

Banyak perkara lain yang perlu kita ketahui selain daripada persoalan sama ada awal kehamilan boleh  jalan jauh atau tidak!

 

_________________________

PERKARA YANG PERLU DIELAKKAN  SEMASA PENJAGAAN AWAL KEHAMILAN

1. Menghisap rokok

Mana-mana individu sekali pun yang merokok akan mempunyai tahap kesihatan yang teruk.

Walau bagaimanapun, wanita yang merokok dan mengandung mempunyai risiko yang lebih besar.

Ini kerana bayi yang dilahirkan daripada wanita yang merokok semasa kehamilan dianggap berisiko dan mungkin kurang berat badan.

Bayi yang dilahirkan oleh wanita yang tidak merokok juga berisiko lebih tinggi untuk berdepan masalah ketidakupayaan pembelajaran.

Bayi yang dilahirkan daripada wanita perokok juga lebih cenderung untuk mencuba merokok pada usia yang lebih muda dan menjadi perokok pada usia yang lebih muda akibat daripada ketagihan nikotin secara biologi.

 

2. Meminum alkohol

Alkohol dan rokok turut mempunyai kesan yang ketara terhadap perkembangan bayi anda semasa tempoh penjagaan awal kehamilan.

Wanita yang mengambil alkohol semasa mengandung mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk melahirkan bayi dengan sindrom alkohol janin (fetal alcohol syndrome, FAS).

Antara gejala FAS adalah seperti:

a) Berat badan bayi yang rendah

b) Ketidakupayaan untuk memahami

c) Masalah dengan tingkah laku

d) Tahap kemajuan dan pertumbuhan yang tidak menentu

Minuman beralkohol boleh membahayakan kehamilan anda pada peringkat awal, walaupun anda mungkin minum dalam jumlah yang sedikit.

Tidak ada jumlah alkohol yang selamat untuk diambil semasa kehamilan.

Anda harus segera berjumpa dan bercakap dengan doktor anda jika anda menghadapi masalah untuk berhenti minum alkohol.

Semakin cepat anda menerima bantuan, semakin sihat dan baik tahap kesihatan bayi anda dalam kandungan.

3. Makanan mentah

Anda mungkin suka makan makanan mentah seperti salmon, telur separuh masak dan daging separuh masak sebelum hamil, tetapi cuba elakkan makan makanan ini apabila anda berada dalam fasa penjagaan awal kehamilan.

Ini kerana makanan, daging, dan telur mentah boleh mendatangkan risiko penyakit bawaan makanan seperti listeriosis, yang boleh disebabkan oleh parasit yang memasuki makanan yang tercemar.

Anda juga mungkin berisiko mendapat keracunan makanan.

Keadaan ini boleh menyebabkan penyakit yang serius, mengancam nyawa, kecacatan kelahiran yang kronik, dan risiko keguguran yang tinggi.

Oleh itu, pastikan telur, daging atau apa-apa makanan lain yang anda makan semasa dan sepanjang kehamilan anda dimasak dengan betul.

 

4. Makanan proses

Burger dan sosej adalah antara makanan yang digemari ramai.

Namun, terdapat banyak pilihan restoran makanan segera yang menawarkan jenis makanan ini.

Walau bagaimanapun, makanan yang diproses boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan seperti toksoplasmosis dan listeriosis.

Daging yang dihiris pada permukaan pemotong juga berisiko dicemari bakteria.

Ia boleh mengurangkan risiko jangkitan melalui proses memasak.

 

5. Produk tenusu

Untuk tumbesaran bayi dalam kandungan, adalah penting untuk anda mengambil kalsium dalam diet pemakanan anda.

Walau bagaimanapun, ibu hamil harus berhati-hati dengan pengambilan kalsium yang mereka ambil.

Oleh kerana susu mentah tidak diproses, ibu mengandung tidak harus mengambilnya kerana ia tidak dipasteur.

Ini menunjukkan bahawa ia tidak dipanaskan untuk membunuh bakteria yang boleh menyebabkan anda sakit.

Ini kerana susu mentah mungkin mengandungi bakteria Listeria, yang boleh menyebabkan jangkitan listeriosis, keguguran, dan penyakit lain yang berbahaya yang boleh mengancam nyawa.

 

6. Kucing

Walaupun isu ini sering dipandang remeh, ia adalah isu yang sangat berbahaya jika dibiarkan.

Anda boleh membelai, bermanja dan bermain dengan kucing anda sekiranya anda mempunyai haiwan peliharaan, tetapi pastikan anda membasuh tangan anda selepas anda melakukannya.

Tetapi jangan sekali-kali cuba membersihkan bekas najis kucing anda. Ini disebabkan oleh fakta bahawa najis kucing mengandungi berjuta-juta bakteria dan parasit.

Antaranya ialah bakteria protozoa (organisma bersel tunggal) , Toxoplasma gondii (T. gondii), yang sangat berbahaya kepada ibu hamil.

Jika anda terdedah kepadanya, anda tidak akan menyedarinya sehingga anda menghadapi masalah semasa kehamilan anda.

Risiko keguguran adalah tinggi dan kematian janin juga tinggi.

Bayi dalam kandungan yang mempunyai parasit ini mungkin mengalami masalah kesihatan yang serius, seperti kekejangan dan ketidakupayaan mental.

 

7. Kafein

Anda dinasihatkan untuk mengurangkan jumlah kafein yang anda minum terutamanya kopi semasa kehamilan.

Walaupun kebanyakan kajian tidak menunjukkan sebarang kesan terhadap pengambilan tiga hingga empat cawan kopi sehari semasa mengandung tidak mempunyai kesan negatif.

Walau bagaimanapun, ia mungkin menyebabkan migrain dan gangguan hiperaktif defisit (deficit hyperactivity disorder, ADHD).

_________________________

cc: hellodoktor.com

https://hellodoktor.com/kehamilan/tips-hamil/penjagaan-kehamilan/mengandung-perkara-yang-perlu-dilakukan/

Written by Suraya Mothercare & Beauty

More From This Category

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *