Skip to content

7 MASALAH IBU HAMIL YANG SERING DIHADAPI!

Assalamualaikum dan selamat pagi Mummies! kiss

Ada Mummies yang sedang menunggu masa melahirkan ke tu?

Ha, fasa ini mesti sangat susah bagi Mummies untuk hadapi kan, yelah banyak masala-masalah yang timbul semasa hamil.

Jadi kongsian kalini adalah tentang masalah-masalah yang ibu hamil hadapi semasa hamil.

Selamat membaca Mummies!

_______________________________

1: KEJANG KAKI

Kejang kaki adalah masalah ibu hamil yang paling umum dilaporkan, dan biasanya terjadidi malam hari.

Masih tidak pasti punca kejang kaki, tapi Mummies boleh mencegah dengan:

 • Peregangan betis. Berdiri dengan jarak satu rentangan lengan dari dinding, dengan posisi menghadap dinding. Posisikan kaki kanan Mummies ke belakang kaki kiri Mummies. Perlahan, tekuk kaki kiri ke depan sambil menjaga lutut kanan Anda tetap lurus dan tumit kanan mantap menjajak lantai. Tahan posisi selama 30 saat, jaga agar punggung tetap lurus dan pinggul ke depan. Jangan putar kaki Anda ke arah dalam atau luar, dan hindari meregangkan jari kaki Anda. Ganti kaki dan ulang.
 • Tetap aktif sepanjang hari
 • Amalkan suplemen magnesium
 • Cukup minum air
 • Pilih alas kaki yang nyaman

Jika Mummies alami kejang kaki, luruskan kaki di atas tilam dan tarik jari kaki mengarah lutut Mummies. Posisi ini akan meregangkan otot betis dan membantu meringankan sakit. Jika cara ini tidak berhasil, cuba berdiri dan buat langkah besar ke depan dengan kaki yang tidak kejang untuk meregangkan otot kaki sebelah yang kejang. Jaga agar telapak kaki tetap mendatar di lantai untuk meningkatkan intensiti regangan.

2: SEMBELIT

Ha, ni Mummies mungkin akan mengalami sembelit di awal masa kehamilan karena perubahan hormon dalam tubuh. Ada beberapa hal yang boleh membantu Mummies mencegah dan merawat sembelit, termasuk:

 • Makan makanan tinggi serat, seperti roti gandum dan sereal, buah dan sayuran, serta kacang dan biji-bijian — setidaknya 30-40 gram serat setiap hari.
 • Rutin berolahraga, untuk menjaga otot-otot Mummies tetap kuat — jalan kaki adalah pilihan yang tepat.
 • Perbanyak cairan tubuh — setidaknya 6-8 gelas air setiap hari
 • Hindari suplemen zat besi, karena dapat membuat Anda sembelit — tanyakan pada dokter perlu tidaknya Anda mengonsumsi suplemen ini dan bisakah Anda mengubah ke jenis yang lain.
 • Minum ubat pencuci perut yang aman untuk ibu hamil, seperti lactulose. Jika Mummies perlukan rawatan lain, bincangkan dengan doktor.

3: BUASIR

Untuk meringankan rasa sakit dari buasir selama kehamilan:

 • Tempatkan mampatas kain dingin atau ais batu yang dibungkus kain bersih di anus Mummies untuk mengurangi pembengkakan dan kerengsaan
 • Jaga kawasan anus Mummies tetap bersih dengan mencuci lembut setiap kali buang air besar

Jika masalah sembelit makin melarat, segera rujuk kepada doktor di klinik atau hospital untuk rawatan.

4: KERAP BUANG AIR KECIL

Ulang- alik buang air kecil normal dan umum menjadi masalah ibu hamil dalam 12-14 minggu pertama kehamilan. Setelahnya, kekerapan buang air kecil biasanya tidak menjadi masalah lagi sampai minggu terakhir kehamilan, saat kepala bayi akan turun lebih rendah menuju pelvis siap untuk proses persalinan.

Jika Mummies sering rasa penat untuk ulang-alik ke tanda untuk buang air kecil, cuba untuk membatasi minum air dan cairan lain di malam hari menjelang waktu tidur. Namun bagaimanapun juga, jangan kurangi jumlah cairan yang diminum — Mummies dan bayi masih masih perlukan banyak cairan. Pastikan untuk meminum cairan non-alkoholik dan bebas kafein sepanjang hari.

5: KENCING MALAM

Kencing malam adalah masalah ibu hamil baik selama dan setelah kehamilan.

Mummies jangan rasa pelik pula ya, memang normal jika ibu hamil mengalami kencing malam- bukan kanak-kanak kecil sahaja.

Wanita hamil kadang tidak dapat mencegah banyaknya urin tiba-tiba atau kebocoran kecil ketika mereka batuk, tertawa, atau bersin, atau ketika mereka bergerak tiba-tiba, atau hanya bangkit dari posisi duduk. Ini mungkin bersifat sementara, karena otot-otot dasar pelvis melonggar sedikit untuk mempersiapkan untuk proses melahirkan.

6: KEPANASAN 

Wanita hamil sering merasa peluh kerana kepanasan, kerana perubahan hormon dalam tubuh dan peningkatan bekalan darah ke dalam kulit. Ha, kalau dah panas-panas macam tu, mesti banyak tau peluh akan dikeluarkan dari tubuh badan.

Untuk mengatasi kepanasan:

 • Pakai pakaian longgar seperti kapas, karena kain semulajadi lebih menyerap peluh dan menyediakan ruangan untuk kulit Mummies untuk bernafas.
 • Jaga suhu ruangan agar tetap sejuk, namun tidak terlalu sejuk. Cukup-cukup untuk menghilangkan rasa panas.
 • Mandi lebih sering untuk menjaga Mummies tetap merasa segar

7: RASA MAHU PENGSAN

Wanita hamil sering rasa nak pengsan, karena perubahan hormon dalam tubuh. Pengsan terjadi saat otak Mummies tidak mendapat cukup darah dan oksigen. Mummies mungkin akan lebih rasa nak pengsan saat berdiri cepat dan mendadak setelah duduk atau berbaring. 

Perkara ini sangat berbahaya kerana mampu terjadinya insiden buruk kepada Mummies dan bayi jika pengsan berlaku secara tidak terduga.

Oleh itu, untuk mengatasi rasa ingin pengsan:

 • Cuba untuk bangun secara perlahan dari duduk atau berbaring
 • Jika Mummies masih merasa ingin pengsan, segera cari tempat duduk atau berbaring menyamping
 • Jika Mummies merasa ingin pengsan saat tidur telentang, ubah posisi menjadi tidur menyamping.

Lebih baik untuk tidak berbaring telentang pada kehamilan lanjut atau selama persalinan.

Cc: hellodoktor.com

https://hellosehat.com/kehamilan/kandungan/masalah-kehamilan/10-masalah-ibu-hamil-dan-cara-mengatasi/ 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *