Buah naga atau dalam bahasa Inggeris yang dikenali dengan nama pitaya adalah buah beberapa jenis kaktus puak Hylocereus dan Selenicereus. Buah itu, yang berasal dari Mexico, Amerika Tengah, dan Amerika Selatan, kini ditanam di negara – negara Asia.

Manfaat buah naga diketahui dapat melegakan selesema, kepada penyakit kronik seperti arthritis, kanser prostat, kanser paru-paru dan kanser payudara. Bukan itu sahaja, buah naga ternyata baik untuk dimakan oleh ibu hamil.

Memetik Parenting First Cry, pakar sakit puan Rima Sonpal memastikan bahawa buah naga selamat untuk dimakan oleh ibu hamil dan mengandungi nutrien yang baik untuk janin. Berikut adalah faedah buah naga untuk ibu hamil:

 

1. KAYA DENGAN LEMAK BAIK

Kehadiran lemak yang baik dalam tubuh ibu hamil bukan sahaja memberikan tenaga untuk mengekalkan pelbagai proses metabolik, tetapi juga membantu pembentukan otak pada janin. Buah naga mengandungi bahagian lemak yang baik. Ini menjadikannya buah yang sesuai untuk diet.

2. MEMBERI TENAGA

Selain kaya dengan lemak, buah naga mempunyai banyak karbohidrat di dalamnya yang menjadi sumber tenaga.

3. MENGATASI SEMBELIT

Kehadiran serat dalam buah naga memberikan faedah untuk masalah sembelit yang sering terjadi kepada ibu hamil. Makan buah naga dengan kerap akan membantu sistem pencernaan kembali normal.

4. MENCEGAH JANGKITAN

Dijangkiti mikroorganisma boleh berisiko untuk janin, kerana organisma bersaiz kecil ini dapat mencari jalan ke bayi melalui plasenta. Buah naga memberikan manfaat sel-sel penjanaan semula dalam rawatan luka yang menghalang jangkitan dan membekalkan badan dengan anti-kulat dan anti-bakteria untuk mengatasi mikroorganisma dalam badan.

5. MEMBANTU PERKEMBANGAN TULANG

Kalsium bukan satu-satunya mineral yang diperlukan oleh janin untuk membangunkan struktur tulang. Fosforus memainkan peranan penting di dalamnya. Kedua-duanya terdapat dalam buah naga dalam kuantiti yang munasabah dan berusaha untuk mengekalkan kesihatan pergigian yang baik pada ibu hamil.

6. MENINGKATKAN HEMOGLOBIN

Besi dalam buah naga membantu sel darah meningkatkan kapasiti membawa oksigen dengan meningkatkan tahap hemoglobin. Ini boleh mengurangkan kemungkinan anemia pada ibu hamil.

7. MENCEGAH BAYI LAHIR CACAT

Adalah sangat penting untuk memastikan bahawa perkembangan saraf kanak-kanak itu tidak mempunyai halangan. Kumpulan kompleks vitamin B yang terkandung dalam buah naga dan digabungkan dengan folat memainkan peranan penting dalam membangunkan sistem saraf kanak-kanak.

8. MENCEGAH PRAEKLAMPSIA

Hipertensi pada wanita hamil meningkatkan risiko preaeklampsia dengan jumlah yang besar. Buah naga membantu mengekalkan tahap tekanan darah dan gula darah yang stabil, dengan itu mengekalkan komplikasi yang berkaitan dengan kehamilan sekurang-kurangnya.

9. MENCEGAH KEGUGURAN

Buah naga mengandungi asid folik yang mampu meningkatkan kekuatan janin untuk mengelakkan keguguran, terutamanya pada trimester pertama apabila janin tidak cukup kuat.

10. MELINDUNGI DARI RADIKAL BEBAS

Dalam jurnal JOJ Nursing and Health Care, ia menunjukkan bahawa kesan antioksidan buah naga merah boleh mencegah risiko penyakit akibat pendedahan kepada asap rokok pada ibu hamil. Di samping itu, sifat antioksidan ini bermanfaat untuk membantu mengawal sintesis kolagen badan serta mencegah pelbagai masalah sendi dan gusi.

Buah naga secara amnya selamat untuk dimakan, walaupun kajian telah melaporkan reaksi alahan terpencil. Gejala termasuk bengkak lidah, gatal-gatal, dan muntah. Walaupun begitu, jenis tindak balas ini nampaknya sangat jarang berlaku.