Setiap ibu bapa baharu, pastinya akan berdepan situasi tidak cukup tidur, lebih-lebih lagi apabila bayi berjaga malam. Tetapi adakah isu anak tak tidur malam ini sesuatu yang normal?

Perkongsian Suraya Mothercare kali ini akan membantu ibu bapa fahami lebih lanjut mengenai situasi ini.

Bayi berjaga pada waktu malam: 0-3 bulan

Sudah tentu masalah anak tidak tidur malam boleh menimbulkan rasa takut di hati ibu bapa terutama ibu bapa pertama kali. Walau bagaimanapun, hakikatnya pada peringkat baru lahir, bayi anda masih membiasakan diri dengan irama tidur biasa.

Bayi yang baru lahir biasanya tidur kira-kira 14 hingga 17 jam sehari, dengan kira-kira 8 hingga 9 jam pada waktu malam dan 7 hingga 9 jam sehari. Pada usia 3 bulan, bayi anda memerlukan 14 hingga 16 jam tidur setiap hari.

Ia satu tempoh masa yang panjang, bukan? Tetapi kenapa terasa seperti sekejap?

Ini kerana bayi akan bangun untuk menyusu tidak kira waktu siang mahupun malam dengan kerap. Tidak dinafikan ia satu cabaran, namun situasi itu tidak akan berpanjangan dan akan berubah. Jadi mama papa sekalian, jangan berputus asa, okay?

Dipercayai terdapat 2 sebab mengapa lebih banyak bayi berjaga malam, iaitu:

  • Tidak mahu tidur semula

Bayi meragam setiap kali dibaringkan untuk tidur semula selepas berjaga.

Keadaan ini disebabkan bayi berasa lebih selamat untuk tidur meniarap, tetapi posisi tidur itu kerap dikaitkan dengan kejadian sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS). Oleh itu, pakar lebih mengesyorkan agar bayi sentiasa ditidurkan dalam keadaan menelentang.

Tetapi sekiranya keadaan itu mengakibatkan bayi lebih sukar tidur dan akan meragam, berbincanglah dengan pakar pediatrik. Mungkin mereka boleh melakukan pemeriksaan untuk menentukan jika terdapat sebarang masalah kesihatan yang menjadi punca anak tak tidur malam.

Dalam kebanyakan kes, si kecil hanya tidak suka ditidurkan secara menelentang dan jika itu situasinya, ada beberapa tip yang boleh anda cuba untuk mendorongnya tidur kembali.

Cara yang boleh dicuba adalah dengan membedung bayi dan memberikannya puting kosong pada waktu tidur.

  • Keliru waktu, punca bayi berjaga malam

Biasanya kita akan melihat si kecil tidur sepanjang hari dan berjaga malam, bukan?

Cara tidur malam bayi baru lahir ini biasanya akan berubah apabila mereka dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar rahim. Tetapi ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membantu bayi membezakan antara siang dan malam.

Ini merupakan cara untuk mengatasi masalah di atas:

Menyelesaikan masalah anak tidak tidur malam.

Salah satu cara untuk membantu si kecil anda ialah mengehadkan setiap tidur siang kepada tiga jam supaya bayi anda tidak terjaga pada waktu malam. Anda juga boleh membuat perbezaan antara siang dan malam dengan jelas untuk mengelakkan anak anda tidur pada waktu malam.

Contohnya termasuk mengelakkan lampu terang dan tidak menghidupkan TV semasa menyusu pada waktu malam. Jangan terkejut kerana sesetengah bayi mungkin tidak tahu cara tidur. Sesetengah kanak-kanak sukar untuk tidur semula selepas bangun pada tengah malam. Untuk mengatasinya, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk membantu anak anda belajar tidur.

Untuk mengatasinya, terdapat beberapa kaedah yang boleh anda lakukan untuk membantu si kecil belajar tidur, termasuklah:

  • Tidak melakukan aktiviti yang memberikan rangsangan berlebihan hampir dengan waktu tidur
  • Mencipta rutin tidur, seperti mandi, membaca buku dan menepuk sehingga mereka berasa mengantuk
  • Memainkan muzik lembut semasa bayi tampak mengantuk dan lali
  • Menawarkan objek peralihan yang boleh dibawa bayi ke tempat tidur. Ia mungkin selimut kecil atau anak patung.

Tetapi elakkan daripada melakukan perkara ini sehinggalah anak cukup besar, iaitu sehingga bayi boleh berguling dan duduk. Tujuannya adalah untuk mengelakkan risiko mati lemas

  • Membawa bayi ke tempat tidur semasa mereka mengantuk, tetapi pastikan anak tidak tidur lagi
  • Memujuk si kecil apabila mereka berada dalam ketakutan
  • Untuk penyusuan pada waktu malam, pastikan bayi berada dalam keadaan selesa dan tenang.

Anda disarankan untuk memberikan tepukan perlahan pada belakang badannya agar si manja lebih tenang. Elakkan daripada membawa si manja keluar daripada tempat tidur atau itu hanya akan membuatkan bayi berjaga malam!

  • Konsisten dengan rutin tidur dan juga tindak balas anda setiap hari. Hindari untuk melakukan perubahan jika tidak diperlukan

Beberapa perubahan dalam corak tidur bayi anda adalah normal.

Penjagaan harus diambil apabila perubahan sementara berlaku. Apabila kanak-kanak sakit atau melakukan perjalanan jauh, kanak-kanak sukar untuk tidur.
Untuk mengelakkan bayi anda daripada bangun di tengah malam, sebaiknya amalkan rutin tidur yang sama setiap hari untuk membantunya tidur lena sepanjang malam.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai kebimbangan, rekodkan tabiat tidur bayi anda, waktu tidur, dan tempoh dia tidak tidur pada waktu malam. Sila kongsi maklumat ini dengan pakar pediatrik anda untuk memastikan tingkah laku anak anda adalah normal atau menunjukkan masalah tidur.

Written by Suraya Mothercare & Beauty

More From This Category

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

Best Cium Baby Tapi AWAS Kulit Si Manja Sangat Sensitif!    Bayi  mempunyai kulit licin dan lembut yang boleh menyebabkan orang sekeliling bayi geram dan ketagihan. Walau bagaimanapun, kulit bayi boleh menjadi kering dan sensitif.  Oleh itu, terdapat...

read more

0 Comments

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *